Zgodovina Glasa svobodne Jelovice

Naša zgodba se začenja leta 1971. Vsakoletna spominska prireditev v Dražgošah v spomin na junaški boj Cankarjevega bataljona v začetku leta 1943 je poleg množice drugih vedno privabila tudi številne tabornike iz vse Slovenije. Tega leta je Obred svobodnega Kamnitnika iz Škofje Loke v okviru prireditve Po stezah partizanske Jelovice prvič organiziral tudi orientacijsko tekmovanje Glas svobodne Jelovice. Tekmovanje je iz občinskega kmalu preraslo v republiško in se iz Škofje Loke selilo na pobočja Jelovice.

V prvih letih so trase potekale predvsem po planoti Jelovice, a ker so do leta 1980 taborniki pregazili malodane celotno Jelovico, so naslednjega leta tekmovanje spet organizirali v Škofji Loki. Tekmovanje se je dobro prijelo in na vrhuncu je v mesto ob sotočju Poljanske in Selške Sore privabilo tudi več kot sto ekip iz vse Slovenije. Počasi je tekmovanje izgubljajlo stik s prireditvami v Dražgošah in postalo predvsem taborniško.

Proti koncu osemdestih let se je pogosto selilo tudi v idilične vasice v okolici Škofje Loke. Čeprav je bil poudarek na orientacijskem pohodu, je bli le-ta vedno popestren z zanimivimi nalogami. Tako so tekmovalci reševali tematske teste, se spopadali z nalogami iz prve pomoči, življenja v naravi, streljali z zračno puško in se pomerili v številnih drugih panogah.

V začetku devetdesetih pa se je tekmovanje dokončno ustalilo pri tem, kar poznamo dandanes. Poleg orientacijskega pohoda se tekmovalci še vedno preizskušajo v znanju iz prve pomoči, preživetja v naravi, topografije ter iščejo ranjenca v snegu. Tekmovanje pa je dopolnjeno s spremljevalnih programom, ki ima poudarek predvsem na druženju in zabavi tabornikov.

Delo, 1973

ŠKOFJA LOKA IN KRIŽE, 3. orientacijsko tekmovanje ‘Glas svobodne Jelovice’ škofjeloških tabornikov ob tisoči oblenici tega mesta.

ŠKOFJA LOKA – Med prvimi so se v praznovanju tisočletnice Škofje Loke vključili tudi škofjeloški taborniki, ki so letos že tretjič zapored organizirali orientacijsko tekmovanje ‘Glas svobodne Jelovice’.

Zamisel o takem tekmovanju se je porodila pred leti ob občinskem prazniku Škofje Loke. Tekmovanje je sedaj že tradicionalno; prvi dve leti je bilo bolj ali manj le v krajevnem okviru, letos pa je bilo že na republiški ravni. Žal so se tekmovanja udeležile le taborniške ekipe, čeprav so bili vabljeni tudi drugi. V prihodnje naj bi bila naloga prirediteljev, da bi pritegnili k tekmovanju tudi razne druge ekipe, med njimi planince, JLA, sindikalna zastopstva, …

Letos je sodelovalo 12 ekip iz Murske Sobote, Maribora, Novega mesta, Ljubljane in Škofje Loke. Tričlanske tekmovalne mešane ekipe so bile razdeljene v dve kategoriji, mlajšo do 16 let in starejšo nad 16 let. Proga je imela 5 kontrolnih točk . Štart je bil v taborniškem domu Škofja Loka, nato pa je pot vodila nastopajoče do vasi Suha, nato skozi vas Puštal v Hrastnico in od tod na hrib Andrej, nato v dolino Sore in čez hrib spet v Škofjo Loko.

Pri starejših je letos že tretjič zapored zmagala ekipa Škofje Loke, ki je tako osvojila pokal v trajno last. Pri mlajših so zmagali taborniki iz Križa pri Tržiču, čeprav so največ točk zbrale tabornice iz Škofje Loke, vendar so tekmovale izven konkurence. Vse ekipe so dobile diplome, vsi tekmovalci pa tudi prospekte Škofje Loke.

Rezultati, starejši:
1. Škofja Loka 376 točk
2. Odred dobre volje, Ljubljana 256 točk
3. Savski odred, Ljubljana 255 točk

mlajši:
1. Odred Kriške gore, Križe 278 točk
2. Odred Sorškega polja, Trata 252 točk
3. Odred dobre volje, Ljubljana 233 točk

Ivo Kržišnik