Predstavitev golažijade

Golažijada je družabno tekmovanje, kjer se ekipe iz bližnje in širše okolice Škofje Loke pomerijo v kuhanju govejega golaža. Jed se pripravlja v kotlu na odprtem ognju, organizator pa za tekmovalce priskrbi le enako čebulo in meso, začimbe pa ostajajo stvar vsakega posameznega šefa kuhinje.

Tekmovanje je sedaj postalo že tradicionalno, dolga leta pa se je odvijalo 2. maja na travniku pred taborniškim domom. Prvič je bilo tekmovanje izvedeno leta 1999, v prvih letih pa se je odvijalo na občinskem klancu pri upravni enoti. Kmalu se je – zaradi povečanja števila ekip – preselilo na večji prostor. Tudi nova lokacija je v zadnjih letih postala pretesna za vse, ki bi si želeli sodelovanja, vendar zaradi trenutnih logističnih zmožnosti organizatorja in idiličnosti prostora, ni videti preselitve.

V letih 2013 in 2014 je Golažijada počivala, z letom 2015 pa se tradicija obuja. Sprememba je le ta, da datum ni več ‘zabetoniran’ na 2. maja, ampak se tekmovanje izvede ‘neko’ nedeljo v maju.

Zaradi velikega števila prijav se je v zadnjih letih začelo elektronsko predprijavljanje, preko spletne strani. Datum in ura začetka predprijav sta objavljena v aprilu. Število ekip je omejeno na 30. Organizator poskrbi tudi za pijačo za obiskovalce – torej vabljeni, tudi če ne boste tekmovali!

Makrolokacija: lega Škofje Loke
Mikrolokacija: travnik v neposredni bližini sotočja obeh Sor