PRAVILNIK ODPRTEGA SVETOVNEGA PRVENSTVA V KUHANJU GOVEJEGA GOLAŽA V KOTLU NA ODPRTEM OGNJU

Splošni pogoji

Na travniku ob sotočju obeh Sor se v maju odvija družabno tekmovanje, kjer se merijo največji kulinarični mojstri in mojstrice v kuhanju govejega golaža v kotlu na odprtem ognju. Tekmuje lahko vsak, ki pravilno izpolni spletno prijavo in vplača prijavnino. Organizator tekmovanja je Rod svobodnega Kamnitnika.

Prijave in predprijave

Predprijave potekajo na spletni strani golažijade, datum in ura začetka predprijav pa je objavljena na spletni strani in na družbenih omrežjih organizatorjev.

Prijave potekajo na dan tekmovanja, do vnaprej določene ure pri posebni stojnici na kraju tekmovanja, kjer morajo predprijavljene ekipe potrditi svojo prijavo z vplačilom prijavnine.

Sestavine za golaž

Izrecno se prepoveduje, da bi tekmujoči sami s seboj prinesli svoje meso in čebulo, saj to priskrbi organizator in so sestavine za vse tekmovalce enake. Ekipa, ki ravna v nasprotju s tem pravilom, je diskvalificirana.

Ostale sestavine morajo kuharji prinesti s seboj sami.

Organizacija pripomočkov za kuho

Udeleženci s seboj prinesejo svoj kotel za kuho. V primeru, da ekipa nima lastnega kotla, ji ga priskrbi organizator, vendar mora to ekipa obvezno označiti v predprijavi, saj je zaloga kotlov omejena.

Organizator bo uredil tudi zadostno število ognjišč in pripadajoča drva, zagotovil dostop do vode ter uredil čebre za pomivanje posode.

Ocenjevanje

Organizator pripravi ocenjevalni sistem, ki je takšne narave, da onemogoča vsakršne pristranskosti. Ob 17:00 je predvidena oddaja vzorcev. Komisija nima vpogleda v izvor golaža, ki ga ocenjuje. S posebnim žrebom, ki komisiji ni poznan, pa se ekipam namesto imen določi številke.

Komisija ocenjuje v prvi vrsti okus, nato izgled in aromo (okus se ocenjuje z ocenami 0-10, izgled in aroma pa skupaj z 0-10). Ocenjuje se le s celimi ocenami. Idealni tip ali mera vrednosti je klasični goveji taborniški golaž. Ocena komisije je dokončna..

Razglasitev rezultatov

Ko so golaži ocenjeni, preda predsednik komisije organizatorju tekmovanja spisek ocen in seštevke, nakar sledi razglasitev rezultatov.